Bevrijdingsdag - Ellen Abbringh

Vanmorgen om 09.00u is het eerste vaccin in Nederland gezet. Reportages op televisie van de gelukkige debutant, een verpleegkundige,  uiteraard in het bijzijn van een opgetogen minister de Jonge, sierden de hele dag de televisie. Vanavond zijn er vast beelden te zien vanuit het Erasmus Ziekenhuis Rotterdam waar  onze eigen Diederik Gommers een prik ontving en zette. Toevallig precies op de dag dat ook een tweede vaccin, Moderna, is goedgekeurd. “Bevrijdingsdag”, het kan niet op.

Een prachtige stap vooruit en weer licht aan het einde van de tunnel? Met een mengeling van interesse en verbazing keek ik gisteren naar de “vaccin-promotie-uitzending” op onze publieke omroep. De ene wetenschapper buitelde over de  andere om het nieuwe vaccin te bewieroken en de betrouwbaarheid ervan te benadrukken. De paar vragen over de lange termijneffecten werden opvallend snel afgedaan, terwijl de antwoorden reden genoeg waren om nog enkele kritische vragen te stellen.

Natuurlijk vind ik het ontzettend knap wat er in zo’n korte tijd is bereikt. Alle lof en waardering voor de wetenschappers die dit mogelijk maakten. Ik wil het in deze blog  ook helemaal niet hebben over wel of niet vaccineren. Dat is ieders eigen keuze. Wat mij echter enorm tegen de borst stuit is dat het lijkt alsof vaccineren de enige uitweg is, terwijl er  zoveel meer mogelijk, maar vooral ook nodig is om een einde te maken aan deze pandemie. Waarom horen we hier helemaal niets over?

We leven tijdens deze Corona lockdown in een wel heel vreemde wereld. Een wereld waarin snoepwinkels van Jamin en de Gall en Galls worden aangeduid als essentiële winkels, maar waar het sporten in de buitenlucht met  kleine groepen verboden is. Een wereld waarin we opgesloten in onze huizen vanachter een schermpje contact maken met anderen. Een wereld waarin we niet meer met onze dierbaren mogen knuffelen.  Een wereld waarin angst en stress voor het virus overheerst. Een wereld waarin we ons steeds eenzamer voelen. Precies de zaken die ons immuunsysteem negatief beïnvloeden en ons juist bevattelijker maken voor het virus.

Wat waren de vitaliteitsspecialisten van Nederland opgetogen, toen minister Hugo de Jonge en premier Rutte tijdens een van de persconferenties de bevolking er op attendeerde dat het belangrijk is om in (de buitenlucht) te bewegen en gezond te eten. Helaas bleef het bij deze ene keer.

En wanneer start nu die beloofde grootse leefstijlcampagne van de overheid? Al ruim een maand geleden is er een motie over dit onderwerp in de tweede kamer met ruime meerderheid van stemmen aangenomen.  Wat was het mooi geweest als we naast de vaccinatiecampagne hadden ingezet op grootschalige voorlichting over een gezonde leefstijl en we tijdens de vaccinatie-uitzending ook deskundigen hadden gehoord met goede tips over hoe het eigen immuunsysteem  te versterken.

Het preventief werken aan je gezondheid is helaas geen verdienmodel voor de farmaceutische industrie op de korte termijn. Dat is met het vaccineren van al die miljoenen mensen natuurlijk wel het geval. Maar hoe zich dat op de lange termijn gaat verhouden…?

Nederland telt bijvoorbeeld op dit moment ongeveer 1,5 miljoen mensen met diabetes type 2. Dit is een leefstijl gerelateerde aandoening en een van de onderliggende oorzaken van Covid-19. Stel je eens voor dat je  slechts tien procent van deze groep helpt hun diabetes om te keren met behulp van een gezond eet- leef- en denkpatroon, wat zou dat niet voor gezondheidswinst en besparing van zorgkosten opleveren?

We moeten als samenleving onze leef- en denkstijl echt veranderen willen we deze en toekomstige pandemieën het hoofd bieden. Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is om de regie over je eigen gezondheid terug te pakken en zeker niet alleen met een vaccin. De dag dat je dit ervaart is wellicht belangrijker dan deze “bevrijdingsdag”. 

Spreekt bovenstaande je aan? Neem dan geheel vrijblijvend  eens contact met mij op.  Tijdens een mooie boswandeling ondersteun ik je graag bij het formuleren jouw vitaliteitswensen en -doelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Ellen Abbringh draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders