Normale mensen in een abnormale omgeving - Ellen Abbringh

De laatste dagen valt mij  in de berichtgeving op social media en bij de opinieprogramma’s op, dat het veel en vaak gaat over dat bijna 80-90% van de mensen met corona die op de intensive care liggen obesitas of overgewicht hebben.  Jaap Seidell hoogleraar voeding en gezondheid noemt dat er twee epidemieën bij elkaar komen: het coronavirus en obesitas.

Al deze berichten moeten toch wel heel angstaanjagend zijn voor mensen met obesitas.

Diverse (zelfbenoemde )deskundigen duiken er in de social media bovenop met vaak goedbedoelde, maar misschien ook wel wat kort door de bocht adviezen : leef wat gedisciplineerder, ga meer bewegen, ga op dieet  etc.

Een stukje theorie over wat nu het verband zou kunnen zijn tussen obesitas en het coronavirus:

Mensen die obees zijn hebben een bodymassindex van boven de 30. Zij hebben veel vetcellen. Deze cellen produceren stoffen (hs-CRP) die ontstekingsbevorderend zijn en waardoor  in het lichaam zogeheten laaggradige ontsteking kan ontstaan. Hierdoor kan het immuunsysteem minder goed werken. Deze laaggradige ontstekingen zijn de basis voor bijna alle typische welvaartsziekten zoals bv hart- en vaatziekten insulineresistentie en diabetes type 2.

In het praatprogramma  van Eva Jinek op 1 dinsdagavond 31 maart stelde afdelingshoofd intensive care van het UMCG Groningen Peter van der Voort dat het coronavirus de longcellen binnendringt via  ACE2-receptoren. Hoe meer vetweefsel je hebt, des te meer ACE2receptoren je hebt, des te meer plek om schade aan te richten. Dit proces kan de longen zo beschadigen, dat je beademing nodig hebt. Deze stelling is nog een hypothese.

Dat het heel moeilijk is om obesitas te bestrijden blijkt wel uit het feit dat we er nog lang niet in geslaagd zijn om deze epidemie te temmen. De simpele leefstijladviezen zoals minder eten en meer bewegen lijken niet te werken.

We leven in een abnormale omgeving waar altijd eten voorhanden is in kiosken en benzinestations, de koelkast altijd gevuld en de supermarkt om de hoek is, waar de noodzaak tot bewegen tot een minimum is gedaald. We rijden in onze auto’s onze kinderen naar school en vervolgens naar onze kantoortuinen en recreëren op e-bikes. We ontvangen dagelijks zoveel prikkels via iPhone, laptop, tv dat ons brein dit niet kan verwerken. We kregen in de middeleeuwen in onze levens evenveel prikkels te verwerken als wij nu op een dag hebben.

Ons oerbrein, wat gevoelig is voor zoet en zout en voor directe beloning kan alle verleidingen niet weerstaan. Ons oerbrein heeft daarnaast ook een voorkeur voor lui en gaat het liefst meteen zitten. Geen wonder dat we de afgelopen jaren zwaarder en zwaarder zijn geworden. Zware mensen zijn geen abnormale mensen in een normale omgeving, maar normale mensen in een abnormale omgeving. We zouden moeten starten om onze omgeving te veranderen.

Als integraal werkend vitaliteitscoach kijk ik naar de oorzaak van de oorzaak:  obesitas kan vele oorzaken hebben: medische oorzaken, het stressniveau met als gevolg een hoge cortisolspiegel, het slaap- en ontspanpatroon van de client, het eet- en beweegpatroon, maar ook de sociale context, emoties, zingeving, belemmerende gedachtes en ingesleten patronen zijn van wezenlijk belang om mee te nemen in de zoektocht naar de oplossing van deze lastige puzzel.

Samen met de client op zoek naar waar de knelpunten liggen en stapje bij stapje een plan maken op weg naar langdurige gedragsverandering. Dit is dus maatwerk. Het misschien nu een goede tijd om rustig te starten met leefstijlverandering. Begin met iets kleins wat haalbaar is. Bijvoorbeeld iedere dag een half uur wandelen, of het verminderen van je aantal eetmomenten op een dag.

Ga zeker in deze tijd niet starten met een crashdieet. De kans dat je voedingsstoffen tekort komt is groot. Dit maakt je bevattelijker voor infecties en kwetsbaarder voor het coranavirus.

Iets meer compassie in deze zware tijden voor mensen met obesitas lijkt op z’n plaats.

Obesitas is lang niet altijd een keuze.

2 april 2020

Ellen Abbringh

Vitaliteits en leefstijlcoach

2 reacties op “Normale mensen in een abnormale omgeving”

  1. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts
    in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
    Studying this information So i’m glad to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed.

    I such a lot undoubtedly will make certain to don?t forget this
    website and give it a look regularly.

  2. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.

    I did however expertise some technical points
    using this site, as I experienced to reload the web site a lot
    of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but
    sluggish loading instances times will often affect your placement in google and
    can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.

    Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much
    more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Ellen Abbringh draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders